Mešanica začimb in pigmentov

indigo in kurkuma

sta ustvarila čudoviti odtenek zelene

Če bi nas pri kemiji v šoli učili o barvanju blaga z naravnimi pigmenti, različnimi dodatki kemikalij, redukciji, in kakšne odtenke ustvarjajo kombinacije njih, bi jo gotovo imela 5. Za razliko od učenja kemijskih formul na pamet, bi me gotovo bolj zanimalo, kaj je treba spojiti, da bi dobila travnato zeleno oziroma letos v trendu, zeleno v odtenku maha.

Logično se zdi, da če imaš kopel indiga, ki da čudovito modro barvo in kopel kurkume, ki da čudovito rumeno, da poskusiš ustvariti še zelen odtenek, ker se ti ponuja na dlani.

S kurkumo obarvan kos blaga, sem pomočila še v kopel indiga in učna ura kemije se je začela. Hipoteza ovržena. Nastal je čuden rjavkast odtenek.

Enako blago sem nato obarvala v obratnem vrstnem redu in dobila prelepo zeleno. Kurkuma za obstojnejšo barvanje potrebuje dodatek kisa, indigo pa kalcijev dioksid, ki zvarek naredi precej bazičen. Pravilen vrstni red potopa je očitno pomemben. Učenje je trajalo ves dan, rezultat pa je nekaj torbic in denarnic, ki se v trgovini ne zadržijo prav dolgo.

Hvaležna.

Indigo kurkuma izdelki v trgovini

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja