Pr’ Gavedarjo

pr gavedarjo špela leskovic aleš košak aksl podkoren design hotel slovenia

pr gavedarjo špela leskovic aleš košak aksl podkoren design hotel slovenia

pr gavedarjo špela leskovic aleš košak aksl podkoren design hotel slovenia

pr gavedarjo špela leskovic aleš košak aksl podkoren design hotel slovenia

pr gavedarjo špela leskovic aleš košak aksl podkoren design hotel slovenia govedarjo

pr gavedarjo špela leskovic aleš košak aksl podkoren design hotel slovenia govedarjo

pr gavedarjo špela leskovic aleš košak aksl podkoren design hotel slovenia govedarjo

pr gavedarjo špela leskovic aleš košak aksl podkoren design hotel slovenia

Dolgo let nazaj, ko je v severozahodnih krajih v Sloveniji zapadlo toliko snega, da je odeja segala daleč daleč nad glavo, sva se z Mišotom odpeljala to pogledat. Malo na izlet, malo do Planice in potem po Mišotovem spominu, v eno kočo na čaj. “V kočo, ki je tamle za ovinkom, petnajst minut hoje, pa sva tam.”

Po petnajstih minutah ni koče, ni čaja. Ne po trikrat po petnajstih minutah, ne po uri, ampak vedno le en ovinek stran. “Za temle pa res.” Neprimerno oblečena, oba malo onemogla, s presušenimi usti, se po debeli uri nasloniva na šank. Ugotoviva, da bova pila in jedla le toliko, kolikor imava gotovine v žepih. Petsto tolarjev nama je kupilo dva čaja in ene bobi palčke. Potem pa seveda še nazaj.

Kdo ne bi imel rad krajev polnih lepih spominov in lahko tudi romantičnih prigod, čeprav se mi je to takrat najmanj zdelo. V Kranjsko goro smo v srednji šoli hodili žurat. Planica, ima velikanko, Tamar je tako zelo lep, v Podkorenu, pa se je Decembra 2013, odprl še na novo prenovljen hotel Pr’Gavedarjo.

Veliko pred letošnjo zimsko idilo in pred odprtjem, sem se tja odpravila s Špelo Leskovic in z Alešem Košakom (AKSL), z avtorjema nove podobe hotela in posnela te fotografije.

Pr’Gavedarjo so v davnih časih rekli tej domačiji, ko so v njej bivali tata Franc, mama Marija,  teta Silva, tatek Janez in hlapec Jaka. Po njih se tudi danes imenjujejo sobe, ki jim je bila ohranjena prvotna podoba,  veliko kosov pohištva je iz tistih časov, ohranjene so poslikave sten, z akslovimi rešitvami, pa se vse imenitno preslika v današnji čas, vse zelo sodobno in sveže. Hotel je urejen z namenom ohranitve slovenske kulturne dediščine, preveden v sodobne čase.

Hmm, en vikend v tisti sneženi idili, s sprehodom čez Tamar, s krogom s tekaškimi smučkami, pogled na polete, čaj gor ali dol, knjiga in smuk pod odejo.

 

Hotel Pr’Gavedarjo
Interior design: AKSL
Textile design: Almira Sadar

One winter, a long long time ago, so much snow fell in the north-western part of Slovenia, that we had to go and have a look. Houses covered up in meters of snow, trees all packed and bending under the weight, and the off-roads perfectly trampled. Winter wonderland in short. Mišo suggested we go for some tea at this nice cottage, that, as he remembered, was about fifteen minutes walk away. I followed.

Fifteen minutes later, no cottage, no tea. Not even half hour later, nor an hour later, but we just kept on walking, because maybe, it was just around the next corner. And than a good hour later, after several snow eating pit stops, both very dehydrated, weak and a bit cranky, we reached the cottage, and than we found out they only take cash. Five hundred Tolars, which is today’s equivalent of 2,08 EUR, bought us two teas and a package of salty crackers.

We laugh about it still and it’s a fond memory, even romantic in a way, and it’s my first association, whenever I visit places in the region. A few months ago, I drove to the village of Podkoren, to see newly renovated hotel Pr’Gavedarjo, designed by Špela Leskovic and Aleš Košak (AKSL).

In English, the name translates to something close to as At the Beef Man’s house. That’s what this house was called a hundred years ago, when it’s residents were Papa Franc, Mama Marija, Auntie Silva, Papa Janez and servant Jaka. While deciding on a room, you’ll find the rooms carry the same names.

The house was restored to preserve Slovenian cultural heritage, many pieces of furniture and original wall paintings have been restored from the era and the whole look was translated in modern times. If you search for Slovenia originale, Pr’Gavedarjo is where to go.

5 replies on “Pr’ Gavedarjo”

  • Pa ravno ta vikend se odpravljam na oddih v Kranjsko Goro – ha, izgovor več za sprehod do Podkorena, peš ali mogoče celo na smučkah 🙂

  • Krasne fotografije si posnela. AKSL arhitekta sta tole odlično izpeljala, prav tako spoštovanje do tradicije je nekaj kar sem vedno pogrešala pri domačih arhitektih. Zaljubljena sem v te Ivanka ploščice, čeprav so Poljske ali Madžarske…nisem prepričana, se mi zdijo tko domače in spominjajo me na babico. Enkrat si bova tudi midva privoščila vikend pobeg k Govedarjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja