Elle, is that you?

elle, yugoslavia, 1969

elle, yugoslavia, 1969

elle, yugoslavia, 1969

elle, yugoslavia, 1969

elle, yugoslavia, 1969

Med kupom revij iz the ere, ki sem jih prejela v dar, se je znašla tudi Elle. Slovenska Elle! Ok, francosko jugoslovanska prevedena v slovenščino. Posebna izdaja Voguea iz 1975 se mi ne zdi nič več tako posebna, kot je Elle iz 1969. Kot, da bi prejela modno časovno kapsulo.

In kaj je se je pisalo na Ellovem uredništvu na Ljubljanski Titovi cesti 3? Modna zgodba ima naslov Z očetom na izlet. Opis oblačil, ki jih nosita pa se sliši takole: ”Oče – Hans Maoli, umetniški direktor velike pariške posredovalnice za reklamo. Nosi pleteno jopico iz bukleja in kavbojke iz telečjega velurja. Odile, 5 let: srajčka iz merceriziranega (v natrijev lug namočenega) bombaža, plastičen pas, hlače iz modro-belo črtastega jerseya.”

Skoraj bi dala roko v ogenj, da je vsaka druga beseda jersey, vmes pa se izmenjavajo serž, piké, etamin, viole, triko, bukle, telečji velur, balonska svila. Modni kosi so opisani zgolj po njihovi sestavini in načinu tkanja ali pletenja, znamka je omenjena le ena, Lanvin, za štetje oglasov reklam, pa lahko uporabim le eno roko.

–  –  –

I received a pile of old fashion magazines. Special edition of Vogue from 1975 seemed nothing special, after I saw Slovenian Elle from 1969, which I never would have thought it existed. Page after page feels like opening a time capsule.

It is so funny to read the text, specially when all the clothes description read like chemical textile processes and all you want to do is scratch. There are only a handful of fashion ads and there is no label mentions except for one. Lanvin. Funny times they seem now.

8 replies on “Elle, is that you?”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja