Language

Barvanje z naravnimi pigmenti

Včasih si s hrano popackamo oblačila, včasih pa lahko njihov nadležni pigment, uporabimo namerno.

tie dye dip dye fensismensi
tie dye dip dye fensismensi
tie dye dip dye fensismensi
tie dye dip dye fensismensi
tie dye dip dye fensismensi blog


Ko sem dolgo časa nazaj prvič pobarvala nekaj metrov blaga v barvo, ki bi mi za potisk s sitotiskom, dala oranžkast podton, mi je kapnilo: Tudi če blaga ne dobim v barvi, ki jo iščem, jo lahko ustvarim sama. Pred kratkim, pa sem se podala v raziskovanje in eksperimentiranje z barvanjem blaga z vsesorte tehnikami. Moja prva je seveda sitotisk. Ampak ne le apliciranje vzorcev, ki jih lahko natisneš. Tiskanje barve v celotno blago, ki je dala blagu poseben lesk in želen odtenek. Tokrat pa raziskujem svet barvanja blaga z naravnimi pigmenti in mislim, da bom tukaj ostala še nekaj časa.

Cel nov svet se mi je odprl, ko sem spoznala, da za odtenke barv lahko uporabim kar rastline, sadeže in korenine ali začimbe, ki bi sicer ustvarili kompost v moji kuhinji. Lupine avokada, olupek granatnega jabolka, kurkuma, lovor, robide in še vse tisto, kar se včasih zelo trudimo spraviti iz oblačil, jih lahko po drugi strani tudi namensko obarvamo. Tukaj je še čudoviti indigo, ki ga še nisem izdelala sama, ampak ubrala bližnjico in uporabila indigov pripravek.

Kupila sem prelep kos svilnatega žameta v svetlo modro sivkasti barvi in obujala spomin na enak kos blaga, ki sem ga dolgo let nazaj dobila v rumeni. Potem pa sem končno začela seštevati. Blago sem po pranju namesto v delavnico, odnesla v kuhinjo in ga potopila v najbolj nadležno začimbo, če ti pade na oblačilo – kurkumo. Po nekaj urah in dobrem pranju, je iz blaga posijal najlepši odtenek rumene.

O avokadovi roza pa v naslednji objavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.