Thailand With Baby 1/2

hua hin thailand norndee hotel travel with baby fensismensi blog

thailand with baby fensismensi blog 4

thailand with baby fensismensi blog 1

thailand with baby fensismensi blog 23

thailand with baby fensismensi blog 20

thailand with baby hua hin

hua hin thailand norndee hotel travel with baby fensismensi blog

thailand with baby fensismensi blog tints of blue residence 10

thailand with baby fensismensi blog emirates fly 22

thailand with baby fensismensi blog plane ride lap

Ko sem povedala, da odhajamo na Tajsko na dopust, sem v večini naletela na nakremžene obraze. In neodobravanje. Z majhnim dojenčkom tako daleč, pa avion, pa vročina in džumbus. Skrbi drugih, ki se ti vsedejo ravno tja, česar se sam še najbolj veseliš. Letenje obožujem, tople kraje tudi in Bangkokški džumbus, se mi je zdel ravno prav, da bo Polina vsaj malo razbila svojo mehkužnost.

Tajska je bila dobra izbira, ker nama je potovanje po tej deželi poznano in je tudi zelo enostavno.

In kako je bilo? Naj vam to povem v dveh delih. V prvem o potovanju z dojenčkom na sploh, v drugem pa specifičnosti potovanja na Tajsko. Če vam kak napotek ali razmišljanje pride prav, mi je objava še v toliko večje veselje.

Letalska družba in čas potovanja
Potovali smo z letalsko družbo Emirates, ker leti iz Zagreba in je najbližje do Dubaja. Let traja dobrih pet ur, postanek v Dubaju štiri ure, in nato še šest do Bangkoka. Dobro je izbrati tako uro letenja, da jo prilagodite ritmu otroka. Mi smo potovali popoldan, da smo vstali ob dostojni uri in v miru šli na pot. Na prvem letu je opravila popoldanski dremež, potem pa se veselo igrala s svojo družbo, se spogledovala z vsemi ljudmi naokoli in se dobro imela. Drugi let je popolnoma prespala. Polina je potovala brez svojega sedeža, ker je bila še dovolj majhna, da potuje v naročju in je bilo še vedno vsem udobno. Otrok do drugega leta starosti leti za zmanjšano ceno latalske vozovnice, vendar potuje v naročju. Otroci na Emiratovih letih dobijo starosti primerno igračko (za dojenčke živalica, ki je napolnjena z deko) in set za higieno in hranjenje (slinček, žlička, papirnata podloga za previjanje, krema za previjanje, mokri robčki, vrečka za umazano pleničko). Polina je lahko imela 10 kil prtljage, oziroma midva skupaj deset več.
Vsaka letalska družba ima svoje pogoje za dojenčke na krovu. Vredno jih je preveriti.

Na letališču
Majhen otrok na letališču pomeni posebne vrste obravnavo za celotno družino. “Little ticket” sva ji rekla, ker družine z malim otrokom, sodijo v vrsto s prednostno obravnavo, kar pomeni, da se za prehode čez mejo postavite v vrsto namenjeno osebam s posebnimi potrebami, starejšim ljudem, nosečnicam in družinam z malimi otroci, če jo letališče seveda premore. To potovanje naredi zelo udobno in tej prednosti sva bila zelo hvaležna. Tudi na letalo se družine z majhnimi otroci vkrcajo prednostno.
Če imate s seboj otroški voziček, ga lahko uporabljate do vkrcanja na letalo. Zaposleni ga bo tik preden stopite na letalo prevzel in svoj voziček potem prejmete na končni destinaciji. Na letališču v Dubaju so brezplačno na voljo letališki vozički marele Maclaren.
Na poti do Bangkoka sva si v Dubaju privoščila Marhaba Lounge. Imetniki Diners kartice imajo v nekatere lounge prost vstop, njihovi spremljevalci pa plačajo zmanjšano ceno. V loungu je ambient bolj prijeten, bolj tiho je vse, stoli so udobni, hrana in pijača je brezplačna in zelo dobra. Na voljo so revije in časopisi in vtičnice za polnenje naprav, igralnica za otroke, lepši wc-ji in kadilnica. Ves “convinience”, ki ga potrbujete za dobro počutje, je na kupu. Paziti je bilo treba le, da nisva pozabila na čas odhoda. V nekaterih loungih uro leta spremljajo za vas, v Marhabi tega ne nudijo.

Na letalu
Za dojenčka, ki potuje v naročju, lahko na letalu zaprosite za košaro, ki jo stevardesa po vzletu, pritrdi na steno pred vami, če seveda sedite na takšnem mestu v letalu. Ob vsaki turbolenci, je treba otroka vzeti ven iz košare in ga zapeti s pasom. Nama je košara namensko služila le kratek čas, potem postane pa priročna odlagalna površina. Otrok je s posebnim pasom za dojenčke privezan na enega od svojih staršev oziroma spremljevalcev. To sem bila jaz, ker se Polina še doji. Med dvigom in spustom, je priporočljivo otroku ponujati tekočino, da izravnava pritisk v glavi. Posledično tudi ne joka. Polina se je v tem času dojila, ali pa sem ji ponudila čaj. Sedeži, ki imajo več prostora za noge oziroma so namenjeni za družine se dobro obnesejo, da se otrok prosto igra pod nogami in nikamor ne pobegne. Polina se je lahko igrala pod najinimi nogami in tako je najbolj uživala. Na prvem letu je imela tudi prijetno družbo. Nekaj mesecev starejšo punčko. Ves drugi let je prespala. Nazajgrede smo potovali v zgodnji jutranji uri in je prvi let večinoma prespala. Na drugem letu, si je privoščila veliko zabave s spogledovanjem in plezanjem po čudežno nezasedenih sedežih.
Malo večji izziv je bil “meal time”. Ko stevardese postrežejo hrano, imaš pladenj pred sabo in z otrokom v naročju in grabežljivimi prstki, je nemogoče pojesti v vsem svetem miru. Midva sva si ta čas olajšala z izmenjavo pestvanja.  Čas je izredno hitro minil in če na letalu uživate in ste dobre volje, boste to prenesli tudi na otroka.

Hrana na poti
S hrano za na pot sem se dobro pripravila. Izračunala sem kdaj in koliko bo Polina jedla in vzela vse potrebno sabo. Hrano (suho mlečno formulo in gres, ki jo ob potrebi samo preliješ s toplo vodo) sem v velikosti obroka pripravila v majhne plastične posodice, ki sem jih po uporabi zavrgla, da se nisva ukvarjala še s čiščenjem. Hrana na letalu za dojenčke je na voljo v obliki kozarčka zelenjavne ali sadne kašice, kar je za moj in Polinin okus, enako nič. S seboj je dobro imeti vso hrano, ji jo bo otrok pojedel. Ker potujete z dojenčkom, na kontrolah na letališču veljajo drugačni pogoji od tistih, kot če potujete brez. Midva sva imela termovko z vročo vodo, čaj v otroški steklenički, jogurt, sadje, rižoto in posodice z mlečno formulo in gresom. Tudi kreme in podobno so prešle kontrolo.

Menjava pleničk
Zakaj omenjam to posebej? Ker me je presenetilo. Ker so vse podlage za menjavo pleničk na avionu in letališčih le v obliki majhne trde deske, ali pa trde plastične podlage na nerazumljivo visoki višini, ki je štorasta. Polina se na njih očitno ni počutila prijetno in je ves čas želela stati, čeprav sem ji podlago pogrnila in glavo mehko podložila. Lažje je bilo v letalu, kjer se je z rokami naslonila na ogledalo in se zabavala s podobo v njem. V wc-ju letala ni prostora za dva, da bi pri previjanju pomagala en drugemu, na letališčih pa so previjalne samo v ženskih ali moških toaletah. Lažje je bilo nazaj grede, ko sem imela na voljo tudi hlačne pleničke, da sem jo oblekla stoje. V Bangkoku sva jo vedno previjala v nakupovalnih središčih, kjer so previjalne podlage na voljo v wc-jih za invalide in sva lahko vstopila oba.

Pakiranje
Pakiranje sem si olajšala tako, da sem se dva tedna opazovala, koliko česa porabim za Polino in temu primerno sem spakirala. Na kosmiče in gres sem zapisala datum odprtja, potem pa spremljala, koliko dni drži. Enako sem storila s plenicami in hladilno kremo za ritko. Zaloge plenic nisem vzela vse, ker bi zavzele preveč prostora. Raje sem vzela vso potrebno hrano. Ker smo potovali v tropsko vreme, z oblačili nisem pretiravala. Raje sem vzela detergent za pranje in obleke nekajkrat oprala tam. Za 16 dni sem ji vzela 3 bodije z dolgimi rokavi, za na pot, 5 bodijev s kratkimi rokavi. Tri tanke dolge in dvoje kratke hlače. Tri jopice. Dve za na pot in eno tanjšo za v klimatizirane prostore. En klobuk, dve veliki plenički iz bambusa in eno bombažno za pokrit. Nekaj parov nogavičk. Vso potrebno kozmetiko in domačo lekarno. In karkoli več od tega sem zadnji moment, nepremišljeno vrgla v kovček, je ostalo neuporabljeno. Ker je Bangkok shopping destinacija, sem nekaj prostora pustila še za to in če sem kaj pozabila vzeti, pa toliko bolje. Igrače sva vzela tiste, ki jih jih ima najraje. Eno za spanje, nekaj za igro in dve za voziček. Veliko sva jih potem kupila tam. Štiri igrače, plišaste živali napolnjene z deko, je Polina prejela na letalu.

Utrujenost
Ves čas sem jo čakala. Tisto utrujenost, za katero misliš, da je še večja, če potuješ z dojenčkom, za razliko od tiste, ko potuješ brez. Ampak očitno z dojenčkom pride tudi posebna kondicija. Seveda smo bili vsi utrujeni od poti, a nič bolj, kot se spomnim od prej. Morda je skrivnost v tem, da se tudi ne ukvarjaš samo s sabo, ampak vsak trenutek preživljaš “tukaj in zdaj” in še preden uspeš pogledati na uro, se oglasi: “Cabin crew, prepare for landing”.

* Ta objava ni nasvet in spodbuda za potovanje, ampak moje razmišljanje in iznajdljivost na poti. Pišem zato, če vam pride katerakoli beseda prav. Ko potuješ sam vidiš vsesorte, ko pa se ti pridruži nov član, pa se o marsičem sprašuješ. Če bi morala še kaj dodati, pa vas vabim h komentiranju.

When I mentioned we were going on holiday in Thailand with our nine-month-old baby girl, I didn’t get happy faces. To travel so far, on a plane, to a tropical heat and to a hectic city like Bangkok, was being questioned by everyone. Those things crossed my mind too, but I felt it could be done. Babies travel all the time, babies live in tropical places and hectic cities. I don’t see why ours should be any different.

So now that we survived holidays in Thailand, I can give a few tips about our travel, if you’ll find it useful.

Choosing the carrier and time of flight
We live in Ljubljana Slovenia, and there are no direct flights to Bangkok, so we have to rely on nearby cities that our carrier of choice flies from. Emirates and Qatar fly nearest from Zagreb, Croatia, and that is only 130 km drive away, which is a very convenient starting point. We considered all the commute we had to take. We chose time of flight that is suitable for Polina’s daily routine, so she would have the least awake time and so that we start our commute in descent hours, like not having to get up to early. We flew in the afternoon and night. We flew from Zagreb, to Dubai and then to Bangkok. It took us 12 hours of flight time to get there.

At the airport
Families with small children are allowed take special waiting lines and are treated with priority. Which means shorter waiting time at customs and other airport lines. Also, young families board on airplanes with priority.
If you are traveling with a stroller, it can be checked for free. You can use your stroller until you step on a first flight, then you get it back at your final destination. At Dubai airport, there are Maclaren airport strollers available free of charge.
In Dubai, we had a four-hour layover, so we checked in Marhaba lounge. If you are traveling with a baby, it is a comfortable thing to take advantage of airport lounges, because all the convenience is at hand. You pay a certain fee, but then you can enjoy free drinks and food, nice atmosphere, nicer toilets, children play area, charging docks, newspapers, magazines and also smoking lounge. If you own a Diners card, you can check in certain airport lounges for free.

On the flight
If you fly with a baby, chances are, you will be assigned to a bassinet seat automatically. You will be asked if you would like a bassinet for your baby. Bassinets are great, if your baby wants to sleep in them, otherwise they come in handy as an extra storage space, especially when you wait for the food trays to be taken away and for all that extra blankets that seem to be everywhere. Children under two years of age fly for a fraction of the ticket price, but they don’t have their own seat. Polina was still small enough, so that flying with her on our lap was comfortable. Babies do get a bassinet, but it fits only a small baby. Whenever there is seat belt sign on, babies have to be taken out of bassinets, so even if babies sleep in them, their bassinet time may be short. Polina still breastfeeds, so it was mostly convenient, that she slept on my lap.

Food
Whatever food you think the baby will need and want to eat, take it with you. Baby food on airplanes consists of vegetable or fruit jar baby food, which to my and Polina’s taste, is nonexistent. For families traveling with babies, special rules for taking food and liquids apply, so don’t limit yourself to not taking things with you. What I did was, I put baby milk formula in powder and some instant grits (Milupa) or formula plus rice flakes in a disposable plastic cup, so whenever Polina would get hungry, I would just pore in some hot water and some banana and she had a meal. I threw away the plastic cup, so we didn’t bother with washing and cleaning after. You can always ask any café for some hot water to prepare baby food. They should not decline your wish. We also took fruits, yogurt, hot water in flask and even some fried rice I prepared at home.
I also took all the baby food that I thought I won’t be able to get in Thailand, or that I didn’t want to bother and search for, when we get to our destination. That was grits, rice flakes and baby formula. I calculated how much of each food I should take and put in in the checked luggage.

Changing diapers
Why am I mentioning this? Well, it is a thing that took me by surprise, as I didn’t think Polina would be uncomfortable being changed on changing surfaces that were available in baby changing areas and wouldn’t want to lay down, even though I padded the station and cushioned her head. So, putting on a nappy was challenging. Partly also because on airplanes, the toilets only fit one person at the time, so I could only change her by myself. Airport changing stations are located in lavatories, so help is also limited. Best solution, that I figured during holiday, was to have diaper pants instead of regular diapers. Diaper pants could be put on more easily, if the baby wants to stand up, all the time.

Packing
I take packing for tropical climates as a challenge to travel super light. Over the years, I managed to learn a few things about ditching the unnecessary, planning outfits per days and occasions and washing clothes opposed to taking extra. I applied same principles for packing for Polina, so for two weeks of tropical weather I took 3 long sleeve bodies, 5 short sleeved, 3 long pants, 2 pairs of shorts, three long sleeve tops, a hat, two swaddles, a few pairs of socks. I washed everything about three times we were there. I packed a few favorite toys, as I reckoned, we would get toys on airplanes and we bought a few there as well. I packed half the amount of diapers she would use, but ended up bringing more home, as we bought a lot of Merries diaper pants, they are so good. Thailand, specially Bangkok, is a great shopping destination so I took that into account and didn’t worry if I didn’t pack it all.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja