Seniman Coffee

seniman coffee ubud bali

seniman coffee ubud bali

seniman coffee ubud bali

seniman coffee ubud bali

seniman coffee ubud bali

seniman coffee ubud bali

seniman coffee ubud bali

seniman coffee ubud bali

seniman coffee ubud bali
[column]

Od mode pa h kofetkanju. Seniman Coffee Studio je dobro leto stara kavarnica, pražarnica in design studio, nekaj korakov iz centra Ubuda na Baliju. Kavo pripravljajo iz zrn, ki izvirajo različnih krajev po Indoneziji, tudi z Balija (Kintamani). Zrna pražijo sami in kava, ki jo pripravljajo na vse možne načine, je božanska.

Takšne kavarnice, ki so trend v porastu, so kot mali laboratoriji priprave kave. Za vsako skodelico si vzamejo čas in aromo izstisnejo tako kot mora biti in če pena za espresso ni do potankosti prava, se zvarek zavrže in pripravi novega. To ni nekaj kar pravijo, ampak nekaj kar vidiš, ko sediš za šankom in opazuješ Baristo pri delu.

Pripomočki vseh oblik in koreografija bariste pove, da boš aromo kave okusil v vsej njeni veličini. Ročno izstiskanje (aeropress), ročno pripravljena kava na filter, različne cafetiere in espresso s popolno kavno peno. Kmalu se zaveš, da o pripravi kave ne veš veliko.

Če se v kavo malo poglobiš, v našem okolju postaneš zelo izbirčen in se sprašuješ, zakaj pri nas tako popularnega napitka ne uživamo na takšnem nivoju. Kave popijemo ogromno, kulturo priprave imamo pa tako skromno. In zakaj se potrošniki zadovoljimo s čisto vsakim zvarkom na vsakem vogalu? No, morda pa prav zato, ker je kava bolj družabni dogodek. Popijemo jo mimogrede med kramljanjem s prijatelji, med posedanjem na vrtu in ob cigaretu in ne zato, da bi opremljeni z znanjem in z zanimanjem, okušali aromo določenega izvora.

Eno zanimivo dejstvo (vir), je tudi, da če se v lokalu odločijo izboljšati kvaliteto oziroma okus kave, da se najprej odločijo za nakup zrn boljše kakovosti, potem za nakup boljše mašine, zelo redko ali nikoli, pa za izobraževanje zaposlenih, kaj šele šolanje za baristo. In prav izobraževanje zaposlenih, lahko pri okusu naredi veliko razliko. Kavo z mlekom npr. lahko izboljšamo že samo s pravilno spenjenim mlekom.

Kam boste jutri zavili na kavo in kakšno boste pili? Jaz verjetno Guatemalo v Cafetinu.[/column] [column]

Seniman Coffee Studio is a good year old coffee shop in Ubud, Bali. They specialise in single-origin coffee from different regions of Indonesia. They roast the beans on location and use many styles of preparation. Coffee they serve is splendid. They also serve nice breakfasts and have a nice atmosphere to lazy off til the afternoon.

Seniman Café is just one of many cafés in Bali that serve single-origin coffee prepared by trained Baristas and one couldn’t help but wonder, when will this world booming trend develop in Slovenia too. Funny, we rank pretty high on coffee consumption per capita, we even say let’s go for coffee as a social event, even if we drink something else, but we have limited variety of specialty cafés that would prepare coffee on a Barista level.

We can probably count the number of trained Baristas on a single hand or maybe on a finger, a few cafés offering single-origin beans, but a lot of coffee drinkers that probably never give a thought about the coffee they drink or could drink.

A square red Illy sign will tell you you might find a good cup of coffee, but than the person who prepares it for you, makes you a café u lait with a few drops of cold milk, or you find a nice café to sit in and one sip of it reveals your least favorite coffee label sign. Our coffee culture is coffee drinking for the caffeine, for the social aspects or along with a smoke, but rarely for the aromas and the almost scientific ways of preparation.

Café u laters we have, but we need Baristas and we need them now.[/column]

P.S. Something for the weekend Caffeine Mag

5 replies on “Seniman Coffee”

  • Me veseli, da si o kavi napisala malo drugače – v Sloveniji pražarnic in raznoraznih načinov priprave kave še manjka, čeprav kofetkamo kot narod na veliko prav vsi. Aeropress ti pa priporočam – super napravica, kavo pripraviš zlahka odlično (in za popotovanja nadvse priročna). Ko boš v Londonu pa se vsekakor oglasi v najini pražarnici. Mimogrede, jaz ravno pijem kofetek iz Burundi, ki sem ga spražila pred dvemi dnevi.

  • Danes, ko sva bila ravno namenjena v Caffettino, sta naju znanka in njen mož preusmerila v Čokl, pa sva šla poskusit kakšno kavo kuhajo tam. Potrjujem njuno tezo, da je v Čoklu fajn kava.

  • Vanja, se strinjam.
    V Ljubljani sem samo v Čoklu videl to o čemer piše Ana…., da če kava ni ok, da jo Barista zavrže in skuha novo.

  • ceprav zivim v domovini kave, priznam, da pogresam se kaj drugega kot lokalno kavo. V Bamgkoku sem pred kratkim kupila zelo fino kavo, ampak jo je ze zmanjkalo.

    V Cafetinu pa me kadar sem v ljubljani poznajo po podaljsani harrar (americano, v srednje veliki skodelici)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja