Naročilo + Pošta + Davek + Carina

Da razčistim ”once and for all”. Nikoli ne vem koliko bom na koncu zares plačala svoje naročilo iz Victorie Secret, ker je vsakič nekaj drugače. Enkrat plačaš skoraj dvakrat več od vrednosti blaga, drugič nič, razen poštnine. Zato sem se odločila, da stvar do potanka raziščem. Bolj konkretno za tekstilne izdelke in knjige via Amazon.com.

rsz_1360.jpg

Izvleček iz vseh virov:

Za blago, ki prispe iz tretjih držav, morajo biti ob uvozu opravljene carinske formalnosti. Stopnja carine je odvisna od vrste blaga, ki se uvaža v Skupnost.

Na spletni strani Carinske uprave RS se najdejo koristne informacije o carinjenju blaga po pošti, le malo je treba pobrskati. Za izračun stopnje carinjenja blaga je pod rubriko Taric in kvote, na voljo obrazec, s pomočjo katerega najdete stopnjo za carinjenja blaga za vse države od koder se uvaža.

Dajatve se obračunajo na carinsko vrednost, ki je sestavljena iz vrednosti blaga in ostalih stroškov (poštnina, zavarovanje, ipd….), ki nastanejo ob dobavi v Skupnost. Uvozne dajatve so sestavljene iz carine po predpisani carinski stopnji ali fiksnemu znesku carine in davka na dodano vrednost (DDV). DDV se obračuna na davčno osnovo, ki jo sestavljata carinska vrednost in carina.

Knjige se torej uvrščajo v tarifno številko 4901 99 00 00, carinska stopnja je PROSTO (0%), stopnja DDV je 8,5%. Skupaj uvoznih dajatev je tako 8,5%.

Carinske stopnje za tekstilne izdelke so različne (najpogosteje 12%); za pravilno uvrstitev in določitev carinske stopnje je potreben točen opis blaga. DDV znaša 20%. Skupaj uvoznih dajatev je tako 34,44%. Za določeno blago iz ZDA (npr. moške srajce, bombažne polo majice, …) se obračunava še dodatna carina v višini 15%.

Vse lepo in prav, ampak mi še vedno ni jasno, zakaj pri zadnjem naročilu iz V’sS, za 2 modrca v vrednosti $44,00 + $20,00 poštnine, nisem plačala niti eura dajatev?

  Za naročila knjig velja še nekaj! 

Za naročila knjig preko Amazona se splača pregledati cene knjig, ki jih kupujete na vseh straneh Amazona različnih držav.

Amazon.com vs. Amazon.co.uk vs. Amazon.de.

logo-off_v46904752_.gif    amazon-logo-151×32_v45462390_.gif      de-logo-153×37_v46914763_.gif

Zanimalo me je kakšne so razlike v cenah za knjige, ki bi jih želela in si nareila tabelo za vsak Amazon posebej. V tabeli so prikazani podatki za naročilo samo ene knjige. Če se naroča več knjig hkrati, potem bi bil izračun povsem drugačen.

Cene knjig sem preračunala v valuto evro (po tečajih 1eur=1,37$ in 1eur=0,68£), dodana sta poštnina in davek. Carina se na knjige torej ne zaračunava. Prikazane so končne vrednosti, ki bi jih plačala za naročilo.  

 

Avtor

Naslov Amazon.com
9 do 36 d dni
Amazon.co.uk
7 do 10 d dni
Amazon.de
7 do 21 d dni
Rao Analasys fo strategic marketing 98,50 € 67,58 € 112,22 €
Hooley Marketing strategy and competitive positioning 92,99 € 80,35 € 106,15 €
Keller
Strategic brand management
128,69 € 83,54 € 127,52 €
Aaker Brand leadership 23,45 € 26,10 € 29,87 €
Kepferer Strategic brand management 35,60 € 59,60 € 61,82 €
de Chernatony Creating powerful brands 29,31 € 46,84 € 49,40 €
Yeshin Advertising 43,46 € 62,79 € 62,42 €
Sissors Advertising media planning 44,25 € 69,18 € 78,59 €
Rossiter Advanced media planning 58,40 € 101,09 € 107,88 €
Kotler Marketing Management 111,86 € 83,50 € -

Zanimivo je kako so cene lahko nekje precej nižje. Kellerjeva knjiga npr. je kar za 42 € cenejša, če jo naročiš iz Anglije, medtem ko je Rossiterjeva bistveno cenejša, če jo naročiš iz Amerike.

Veliko se da prihraniti samo s tem, da klikaš po spletni strani z drugo domeno. No, to je, če ti je vseno, kdaj knjiga prispe na domači prag.

Za naročila po več knjig hkrati se poštnina obračunava: pri Amazon.com znaša $4,49 na pošiljko + $4,49 za posamezno knjigo; pri Amazon.co.uk pošiljka £4,99 in za vsako knjigo še £2,99, medtem ko je pa na Amazon.de celotna poštnina 6 €.

Naročila za ”handbag hardware” iz Anglije, sem plačala le poštnino £7,5, mikalo me je tudi, da bi naročila nekaj metrov prelepega blaga Amy Butler, a z mojo srečo, ravno tistega niso imeli na zalogi. 

This entry was posted in Living. Bookmark the permalink.

12 Responses to Naročilo + Pošta + Davek + Carina

 1. zara says:

  Olala! Si se pa zelo sistematično lotila tega. Moram prav čestitat za koristno raziskovalno delo! So pa res grozno velike razlike v ceni.

 2. Pris says:

  Ne pozabi še na dejstvo, da ti v primeru ocarinjenja blaga tudi pošta (ja, slovenska pošta) zaračuna posredovalnino, saj carinske in DDV dajatve navadno plačaš ob prevzemu paketa na pošti.

 3. parallax says:

  zanimivo in koristno :D
  napisali si, da če naročaš več knjig je izračun povsem drugačen. kak pol tam računaš?

 4. Ana says:

  Z naročilom dveh knjig preko npr. Amazon.co.uk plačaš 4,99 funta za pošiljko + 2,99 funta za eno knjigo in + 2,99 funta drugo knjigo, in tako dalje.

  Vsi pogoji plačil so linkani. Potem so še razne kombinacije, če naročiš knjigo + cd, je drugače, nekaj se carini, nekaj ne…

  Če eden od naročenih izdelkov ni na zalogi in čakajo z naročilom, dodajo še neko dodatno poštnino…

  Sama še nisem naročala, bom pa. Kakšna je pa dejanska praksa pa ne vem.

  Res je ja, da ti še naša Pošta zaračuna posredovalnino. Moja sestra je plačala na naročen cd iz Amerike še dodatnih 2.000,00 sit posredovalnine. Pa ne bi rekla, da bi poštar to na dom prinesel, ne, sam moraš tja. Za naročila iz Anglije pa mi je poštar vedno prinesel na dom, brez dodatnih colanj. Tudi za naročila iz Victorie Secret UPS na dom pripelje. Carinsko dajatev pa kar njim plačaš.

 5. Ana says:

  Posredovalnino se plača le v primeru, če se carinik odloči, da se da pošiljko carinsko pregledati, ta pa znaša nekaj čez 3 eure. Torej če ste plačali posredovalnino, potem se je carinik odločil, da se paket pregleda.

  … torej je dejstvo, da se enkrat plača carina in posredovalnina in enkrat ne, stvar carinikove volje in odločitve.

  Amazon za navadne mednarodne pošiljke uporablja poštne storitve nacionalnih pošt, V’sS pa pošilja preko UPS-a.

 6. Ana says:

  Prejela naročilo knjige preko amazon.co.uk in amazon.com. Iz .co.uk knjigo prinese poštar in ne plačaš nič razen davka, ki se obračuna že takoj in obremeni Eurocard. Pri amazon.com pa je treba pošiljko iskat na pošto in zaračunajo 3 eur posredovalnine in davek, ki se plača po položnici, takoj na pošti + seveda stroški plačila po položnici. Če naročate preko .com imejte, ko greste po paket na pošto, s seboj še €3 + € za davek na kupljeno blago + €0,95 za položnico (+ dinarčke če gre za blago, ki se carini).

 7. Wili Clip says:

  Mene pa zanima kolko bi me stalo, če bi mi iz amerike poslali knjigo
  (recimo s podjetja Sun Microsystems – zastonj). Kako bi se pol obračunaval davek na ceno, ki je 0? Kolko bi me stala carina ter poštnina.

 8. Ana says:

  Mislim, da v takih primerih napišejo na paket da gre za darilo in ”račun” izdajo z vrednostjo 0 in zato nič ne plačaš. Carine tako ne, ker so jo knjige oproščene, davka pa tudi ne. Od nič ni nič :)

  Nekje sem zasledila, da ljudje zaprosijo da jim napišejo, da je paket darilo, tudi če gre za nakup, da potem nič ne plačajo, nisem pa še izvedla tega.

 9. urbi says:

  zdravo!

  mogoče bi bilo pametno omeniti samo še to, da po carinska zakonodaja loči skupnostno blago (EU) in blago iz tretjih držav (ala ZDA, CN ipd.). Nakup blaga v EU ni stvar carinske zakonodaje ampak stvar DURS-a, potemtakem se plača samo DDV (20% ali znižana stopnja 8,5%).
  omenil bi pa samo še mogoče carinske in davčne oprostitve v primeru ko se naroča preko interneta (trgovine) velja oprostitev do vrednosti 22€ (ni DDV in carine). In pa oprostitev ko fizična oseba pošilja drugi fizični osebi velja oprostitev plačila uvoznih dajatev in DDV do 45€.
  Glede na… “Nekje sem zasledila, da ljudje zaprosijo da jim napišejo, da je paket darilo, tudi če gre za nakup, da potem nič ne plačajo, nisem pa še izvedla tega.”… Bi pa komentiral… tudi če je blago “brezplačno” (vzorec, darilo ipd.) SE PRAVTAKO PLAČAJO DAJATVE. Cariniki lahko ob pregledu blaga tudi sami določijo (pravo) carinsko vrednost ne glede na to da na fakturi priše 0$ (tudi oni imajo pravtako internet).

  lp

 10. Ana says:

  Hvala Urbi za dopolnilo.

  Iz EU se mi je zdelo samoumevno, da carine ni, zato tega nisem posebej poudarjala. Sem pa enkrat naročila VS, ki se carini in bi se po znesku morala, pa ni bilo treba carine niti davka mi plačat. Paket me je kar doma pred vrati počakal. So I’m still confused. Mogoče, je bil carinik dobre volje, ali pa slep.

  LP

 11. nika says:

  hei. samo še nekej. to si se tako zelo natančno in v detajlih lotila da na koncu sem zdaj vsa zmedena in ne razumem ničesar več :) torej ko se naročala preko ebaya ni bilo carine. zdej sm naročila na uggaustralia.com in so prišle čevle. vrednost brez poštnine je 178€ za dvoje čeule in z poštnino je to 277 €. kolk je pol carine?

 12. Tudi jaz sem zmedena. Sem mislila, da bom zadevi prišla do dna, pa nisem niti blizu. Mislim, da je veliko odvisno kakšne volje je carinik, ki prevzema, ali je za cariniti ali ne. Ker enkrat sem tudi jaz naročila, pa bi lahko bilo carinjeno, pa ni bilo in so se mi spet vse teorije podrle.

  Koliko je pa carine je pa odvisno od vrste blaga. Stopnje so navedene na tistem seznamu Taric kvote. Prišteje se pa še davek. Na obleke in to je pomoje tam okoli 13% carine, potem pa na vseskupaj, s carino vred še 20% davka.

  Najbolje, da si vkalkuliraš vseskupaj, če pa ne plačaš pa toliko bolje.

  Je pa tako, da je pomoje tudi odvisno od tega od kje je blago poslano. Lahko da ima UGG dispečerski center tudi v Evropi, kar ga pomoje ima, ker je tudi UK stran na voljo in zato ni carine.

  Jaz sem v bistvu nehala preračunavat, ker ni jasnih pravil, kar se tiče ”izvenevropskih” naročil.

  LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *