blog

Fensišmensi meets Janome Skyline S6

FENSISMENSI facemask skyline s6 janome sewing machine covid 19

FENSISMENSI facemask skyline s6 janome sewing machine covid 19

FENSISMENSI facemask skyline s6 janome sewing machine covid 19

FENSISMENSI facemask skyline s6 janome sewing machine covid 19

FENSISMENSI facemask skyline s6 janome sewing machine covid 19

šivalna tehnika fensišmensi blog texi janome sewing machine šivalni stroj

šivalna tehnika fensišmensi blog texi janome sewing machine šivalni stroj

 

Leto 2020 sem začela z investicijo v nov šivalni stroj. Investicijo v svojo strast in rast. To je nekaj najboljšega, kar lahko storimo zase. In posledično za druge.

Iskala sem stroj, ki bo imel več šivov in bo šival natančno. Stroj, ki bo delal močne in enakomerne šive, na vseh vrstah blaga in mi omogočil projekte, ki jih z navadno osnovno mašino, nikoli ne bi uspela. Ogledovala sem si industrijske stroje, na koncu pa se odločila za zelo zmogljiv stroj za domačo rabo.

Najprej sem bila prepričana, da ga rabim zato, ker me je že vsaj osem let čakal en projekt, ki sem ga želela uresničiti in z navadno mašino tega ne bi nikoli dosegla. Potem pa fast forward štiri mesece, sredi covid sezone šivam, kar sem mislila, da je 60 mask za osebno zaščito. Ni in ni jih bilo konec in ko sem jih preštela, jih je bilo 120. Niti ne vem, kdaj sem jih toliko narezala, še manj pa, kdaj sem jih toliko zašila! No tak stroj sem si želela. Šiva sam, jaz pa zraven samo kofetkam.

Iskala sem stroj v katerega se investira, ampak ne naredi luknje v banki.  In katerega potem izbrati in kje sploh iskati? Industrijski ali dober hobi stroj? Industrijski dela ene vrste šiva in tistega dobro. Tačka je nepremična oziroma zgrajena samo za tak šiv in je zato bolj stabilna in manj razhlja mašinerijo na dolgi rok. Dober stoj za domačo rabo je dober stroj za vsesorte različnih projektov, a bo rabil kak servis več.

Na koncu je odtehtalo to, da stroj lahko pospravim v omaro oziroma ga postavim kamorkoli želim, za razliko od industrijskih, ki običajno pridejo z vgradnjo mizo. Malenkosti kot so npr, da stroj začne šivati sam s posebnim začetnim šivom točno na določenem mestu, ali pa da program, da sam naredi par šivov v rikverc in nato nadaljuje naprej in da samodejno odreže nitko. Toliko manj hendlanja je z raznimi pripomočki in pritiski na gumbe, kar se na koncu precej pozna na času. Če imate npr. 60 mask v delu, ne boste vedeli, kdaj ste jih naredili 120.
Stroj dela enakomeren in močan šiv in ena od tačk omogoči, da zgoraj in spodaj grabi blago in ga enakomerno potiska naprej (dvojni transport) in šiv zaključi na točno določenem mestu in ne po loteriji. Do vseh programov niti še nisem prišla, ker me projekti do tja še niso pripeljali. Vam povem, da mask mesece ne bi imela v trgovini, če ne bi bilo za malenkosti kot so to. Oziroma se jih sploh ne bi lotila.

Stroj sem kupila v Šivalni Tehniki v Kranju. Objava ni sponzorirana, je samo deljenje svojega veselja. In mogoče spodbuda, da investirate, ker vam bo omogočilo napredek. Uživali boste.


This year is all about investing back into business. Well, it should be like that all the time, but there is also the other way to do it. So I’ve made some investments in upgrading the back of the business. For starters, I invested in a good sewing machine. After I spent some time looking for a dedicated seamstress, I realised I have been stuck at a point and didn’t have the right equipment to bring my projects to life. So I did some research and found a machine, that would suit what I was looking for.

I found Janome Skyline S6. This is not an industrial machine, but a really good quality hobby one. A good quality machine that would offer me a broad array of possibilities in terms of sewing different materials and producing good strong seams. But then, the machine also came with some features, that someone sewing on an entry level machine, would never zhink posiible. For starters, automatice backward sewing program, automatic seam finishing and cuttin the thread, lifting the head with your leg, not with the hand, so the hands are free and mostly, a head that transports the fabric so precisely, every seam is exactly the same lenght.

All that at the end, brings me a far better time efficiency or more products made with time on hand.

This is not a sponsored post, but a share of personal enthusiasm of investments bringing new opportunities and growth.

 

 

marbling

Marbling fensismensi blog coin purses face mask cover

Marbling fensismensi blog coin purses face mask cover

Marbling fensismensi blog coin purses face mask cover

Marmoriranje je moja nova najljubša tehnika barvanja blaga. Blago vseh denarnic in torbic sem do sedaj tiskala s tehniko sitotiska, med #ostanidoma časom, pa se je ustvaril mentalni mir, da preizkusim tehniko marmoriranja.

Gre za tehniko, kjer se na površino zgoščene vode, kaplja barvo. Ta se razleza po površini in izpodriva druge kapljice barve in s tem ustvarja čudovit in neponovljiv vzorec. Voda je zgoščena s algastim pripravkom carrageenan, ki omogoča, da barva ne potone, ampak lebdi na površini. Blago je pred barvanjem obdelano, da so vlakna bolj dovzetna na barvo.

Na videz enostavna tehnika, je vse prej, kot mimogrede. Do končne nagrade ni bližnjic ali enostavnejših poti. Poleg veliko časa, zahteva tudi precej fizičnega napora in še več pa naštudiranosti. Tudi če ste prebrali vsak “how to”, boste na koncu še vedno končali z veliko pomisleki in lovljenjem. Vse dokler ne poizkusite tolikokrat, da vam postane domače. In mimogrede. To so utrinki z mojega poskusa št. 2.

Marbling is the most beautiful fabric dye technique I ever tried. Most of the fabric for Fensismensi purses are printed with screen printing technique, but in this #stayathome period, I managed to create a mental peace and was up for something new and as laborous as marbling.

There are no shortcuts and quick fixes for this technique. The real reward comes after everything is done right. Water is thickened with Carrageenan, fabric is prewashed with alum and the dies have to be a certain viscosity, that they have the right flow on the surface of the water. Every piece of fabric comes out as unique as it gets. This was my second go of marbling.

DIY: Maska iz blaga

fitted face mask diy kroj za masko fensismensi

Nihče izmed nas si pod milim nebom ni predstavljal, da si bo kadarkoli šival masko, da bo šel v trgovino po kruh, ki ga bo nato doma še malo dopekel v pečici. In ves čas sem v škatli šparala male koščke blaga, ki so mi ostali od gnezdenja za Polino. Zdaj jih praskam skupaj in prebiram, katere in koliko prevlek od blazin mi ni škoda, da domačim zašijem pralno zalogo mask za prebrodenje te neljube pandemije.

Kakorkoli, z vami delim svoj kroj za masko, ki v nobenem primeru ni znanstveno podprt, ampak je pa bolje kot nič. Kroj je v prosti rabi, zaželeno je, da si ga prilagodite po svojem obrazu, osnovo pa imate. Za uporabo najbolj primernega blaga si lahko preberete Smart Air članek. Jaz sem za svoje uporabila dva različna bombažna metrska blaga in za en sloj, bombažno prevleko za blazino.

Pripravite:

Več različnih slojev blaga, ki skupaj omogočajo dihanje.
Žičko
Elastiko
Šivanko in nit
Kroj

kroj za masko fitted face mask pattern diy

Kroj si naložite tukaj. Natisnete ga na A4 papir. Kontrolni kvadrat naj meri 5 cm, na natisnjenem kroju. Kroj si lahko prerišete tudi iz ekrana računalnika. Pdf si povečajte toliko, da je kontrolni kvadratek velik 5 cm. Priročneje je narisati polovico kroja in ga narišete na prepognjeno blago. Kroj najprej izrežite iz papirja in ga pomerite na svoj obraz in ga v velikosti prilagodite po potrebi.

Iz blaga izrežete poljubno število slojev. Od črte kroja režite vsaj 5 mm za dopustnost šivanja. Jaz sem izrezala enega dekorativnega, enega za notranjost in en sloj, ki sem ga pri straneh skrajšala in zarobila in je tako nastal žepek za vstavljanje še dodatnega filtra. Vsak kroj posebej zašijete, kjer kažejo rdeče črtke na sliki desno spodaj.

fitted face mask diy kroj za masko fensismensi

fitted face mask diy kroj za masko fensismensi

Združite vse sloje maske, pri straneh vstavite elastiko in zašijete okrog. Kjer je maska zašita pri vrhu, blago ob šivu obrnete vsakega v svojo smer, da se znebite nabiranja blaga. Pustite 3 cm odprtino, da kroj obrnete na pravo stran.

kroj za masko fitted face mask pattern diy

fitted face mask diy kroj za masko fensismensi

Žičko in elastiko lahko reciklirate iz drugih predmetov. Npr, žička za privezovanje vrečke za smeti, ali pa sponke, mape za papir, vrečke za sipki čaj in elastiko iz starih hlač, mape za papir, ali pa kar navadno elastiko za lase. Namesto elastike lahko uporabite navaden neraztegljiv trak, ki ga dvojno zavežete za glavo.

fitted face mask diy kroj za masko fensismensi

Ko kroj obrnete, žičko vstavite na vrh maske in jo zašijete, kot kaže rdeča črtkana črta.

fitted face mask diy kroj za masko fensismensi

Maska naj bo pri straneh čim bolj neprodušno ob obrazu. Zrak mora potovati skozi blago in ne od strani ali zgoraj pri nosu. Ko maska postane vlažna jo zamenjajte.

kroj za masko fitted face mask pattern diy

Download pdf


kroj za masko fitted face mask pattern diy download pattern covit-19